Een lagere verwerkingssnelheid?

Hoogbegaafdheid

Een lagere verwerkingssnelheid?

Een hoog IQ maar wel een lagere verwerkingssnelheid.

Een lagere verwerkingssnelheid, ik hoor en zie het heel vaak terug in testresultaten van mijn hoogbegaafde klanten. Maar klopt dit eigenlijk wel?

Vaak hebben hoogbegaafden zó veel in hun hoofd te verwerken dat het alleen maar een lage verwerkingssnelheid lijkt. Ze hebben gemiddeld een factor 10 meer vragen over alles wat ze voor hun neus krijgen met een extreem rijk scala aan diverse associaties bij alles wat ze onderweg tegen komen. Tegelijkertijd zijn ze ook nog bezig met hoe het met de ander gaat en wat er misschien op de achtergrond allemaal ook nog speelt. Het hoofd werkt van binnen overuren en van buiten kijken ze glazig in de lucht of naar hun nog lege taakomgeving. Conclusie in veel gevallen… een lage verwerkingssnelheid en vaak is vanbinnen niets minder waar. Van binnen is het een razend snel draaiende fabriek die soms wel wat ordening in de chaos kan gebruiken of soms juist al druk bezig is met deze ordening.
En ja natuurlijk lijk het dan of dingen langzamer verwerkt worden want je hebt ze immers één specifieke taak gegeven. Één van de 10-20 dingen die op dat moment geprocessed worden.
Vraag eens dieper naar wat er allemaal verwerkt wordt, je zal zien dat dat in veel gevallen véél meer is dan enkel de taak die je ze gaf.

2 reacties

  1. Kirsten schreef:

    Ik denk dat mijn kind erg begaafd is met een lage verwerkingssnelheid. Maar kom met school niet goed op één lijn. Weet jij waar ik meer informatie kan vinden hierover of heb je tips voor mij?

    Mvg, Kirsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *