Het gaat goed met de hoogbegaafden… Joepie werkeloos!

Hoogbegaafdheid

Het gaat goed met de hoogbegaafden… Joepie werkeloos!

Ik zeg altijd dat ik heel hard werk om mijzelf werkeloos te maken! Vaak wordt ik dan een beetje vreemd aangekeken. Maar als ik werkeloos ben dan gaat het goed met de hoogbegaafden en laat daar nou juist mijn missie liggen. Helaas is dit nog verre van realiteit. 1 op 5 van de hoogbegaafden zit niet lekker in zijn/haar vel. De oorzaak is hetzelfde bij volwassenen, kinderen en jongeren. Ik krijg ze allemaal in mijn praktijk vanaf een jaar of 4 tot en met boven de 60.


Hoogbegaafdheid is niet alleen het hebben van een hoog IQ, het is véél meer dan dat:
Hoogbegaafden ontwikkelen vaak overtuigingen doordat ze afwijken van hun omgeving. Ze worden niet begrepen en vaak afgewezen, ze gaan twijfelen aan zichzelf en voelen zich eerder dom dan slim. Een strategie gebruiken, ergens tijd in steken of hulp vragen kennen ze vaak niet. Ze leren vaak van jongs af aan geen strategieën gebruiken of moeite doen om iets te leren. Op latere leeftijd hebben ze dit wèl nodig en missen dan deze skills. Daarnaast brengt hoogbegaafdheid ook een intensiteit en gevoeligheid met zich mee. Alsof ze alles onder een loep ervaren en bekijken. Alleen niemand leert ze hoe ze daarmee om te gaan. Ze communiceren van de hak op de tak en vaak vrij direct omdat dat efficiënt is, en dit wordt als arrogant, eigenwijs en bedreigend vertaald.

Het ontbreken van soortgenoten zorgt vaak voor een sluimerende eenzaamheid en soms kan dit leiden tot een vervreemding van de omgeving. Niet gezien en niet begrepen worden brengt in veel gevallen vormen van trauma met zich mee. De gevolgen hiervan kunnen zeer breed zijn en worden vaak verkeer geïnterpreteerd. Misdiagnoses en labels liggen op de loer, vaak met een alleen maar een nog slechter zelfbeeld tot gevolg. Het is van zeer groot belang in de hulpverlening bij hoogbegaafden dat ze zich begrepen voelen door hun hulpverlener. De complexiteit, de samenhang van problemen, patronen, somatische klachten overtuigingen, mindset en de behoefte achter het gedrag moeten doorzien kunnen worden en die expertise vind je niet op elke hoek van de straat. De afgelopen 20 jaar heb ik veel kennis en ervaring hierover opgedaan. Momenteel ben ik bezig met een 3 jarige verdieping op het gebied van trauma en somatische klachten en hoe dit terug in balans te brengen is.

Hoogbegaafden zijn net pioenroosjes, als die gaan bloeien, snap je haast niet dat er zoiets groots en moois uit zo’n klein ogend knopje kan komen…
Ik help daarbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *