Volwassenen

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde volwassenen

Op latere leeftijd pas ontdekken dat je hoogbegaafd bent kan een behoorlijke impact hebben. Misschien heb je aan jezelf getwijfeld. Jaren lang heb je je misschien al afgevraagd wat er nou zo anders is aan jou en waarom je tegen dezelfde dingen aan loopt en mensen je vaak niet begrijpen. Als je daar ineens dit antwoord op krijgt dan gaat er een balletje rollen. De puzzelstukken vallen in elkaar. Ineens zie je alles door een andere bril. Maar hoe nu verder? Je wilt dingen anders gaan aanpakken en je talenten gaan inzetten waar je dit voorheen misschien niet deed. Je wilt meer zelfvertrouwen en kansen gaan grijpen die je eerst liet liggen. Je wilt de patronen doorbreken die je bent tegengekomen. Op je werk en privé. Maar hoe? Daar kan ik je bij helpen.

BEL NU 0642848260

Mijn eigen verhaal

“Ik heb 30 jaar gedacht dat ik dom en raar en lui was. Waarom? Dat werd vaak tegen mij gezegd. Door kinderen uit mijn klas en door sommige docenten. Een andere verklaring voor mijn anders zijn had ik niet dus ik dacht dat dat dan wel waar zou zijn. En ergens wist ik heel diep van binnen dat het toch niet klopte. Ik stelde altijd veel vragen, wilde snappen hoe dingen werken en verbaasde me altijd over mijn omgeving dat zij deze drive niet hadden. Als ik op school op zoek ging naar de kern kreeg ik meestal te horen dat we zo diep niet op de stof ingingen met als gevolg dat mijn motivatie als sneeuw voor de zon verdween. Makkelijke vragen daar struikel ik over maar vragen waar de meesten geen antwoord op weten die interesseren mij, daar kan ik me in vastbijten en dat is altijd zo geweest.

Filosoferen over het leven en waarom de dingen zijn zoals ze zijn werd meestal afgedaan met ‘doe niet zo moeilijk’, een verbaasde open mond of afkeuring. Parate kennis opdoen, stampwerk was altijd lastig voor mij. Ik wilde de dingen begrijpen en het nut er van in zien! Leerstrategieën… daar had ik nog nooit van gehoord. En dan ontdek je op je 30ste dat je hoogbegaafd bent. Een IQ van 152, terwijl Cito aangaf dat huishoudschool zelfs te moeilijk voor mij zou zijn en mijn leraar tegen mij zei “jij bent veel te dom voor deze school” Ik heb de ontdekking van mijn hoogbegaafdheid ervaren als een aardbeving in mijn hele systeem. Alles stond ineens in een ander daglicht. Fantastisch…. en ook even schrikken. Want…. ‘dan gaat dit dus ook nooit over’ realiseerde ik mij. Ik ben mij sindsdien veel in hoogbegaafdheid aan het verdiepen en alles begon op zijn plek te vallen. Mijn gewoonte om te denken ‘dat kan ik niet want ik ben dom’ was echter niet meteen verdwenen. Het stond dan wel op papier maar ik voelde me helemaal niet zo slim. De overtuigingen die ik gevormd had toen ik opgroeide zaten diep in mijn systeem en hadden belemmerende patronen met zich meegebracht. Deze bleken lastig te doorbreken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om daarmee aan de slag te gaan. De eerste stap hierbij is altijd bewustwording.

Stap twee is weten dat je nooit te oud bent om te leren, al ontdek je hetzelfde op je 80ste dan nòg is het waardevol om er iets mee te doen. Als je namelijk blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Wil je iets anders? Dat kan, dan moet je iets anders gaan doen. Dat klinkt heel simpel maar het blijkt in de praktijk niet altijd zo makkelijk te gaan. Hulp daarbij vragen is de snelste weg naar een oplossing. Of je moet het leuk vinden het wiel helemaal zelf te gaan uitvinden. Ik heb inmiddels meer dan 20 jaar kennis en kunde verzameld rondom het thema hoogbegaafdheid en heb in 2015 besloten er mijn vak van te maken. Wat ik sinds 1991 verzameld heb vanuit de praktijk en gespecialiseerde opleidingen kan ik je compact aanbieden. Dit scheelt jou ontzettend veel tijd en zoekwerk. Bovendien is het prettig om je vragen te kunnen stellen aan iemand die het ècht snapt omdat die zelf zo is. Kennis en kunde rondom hoogbegaafdheid kom je in de reguliere hulpverlening helaas nog niet zo veel tegen.

Je emoties, patronen, overtuigingen en mindset… daar heb je veel meer in te kiezen dan je je nu wellicht realiseert!

Het is mogelijk een paar individuele sessies aan te vragen of je bij mij in te schrijven voor een groepstraining. BEL NU 0642848260

Individuele begeleiding hoe gaat dat?

Zoek je (h)erkenning? Heb je moeite met anders zijn? Loop je steeds weer tegen dezelfde patronen aan? Ben je (tegen je zin) een job hopper? Reageren collega’s of leidinggevenden afwijzend? Leg je jouw streeflat erg hoog en heb je moeite met het maken van fouten? Heb je moeite met doorzetten? Heb je weerstand ontwikkeld in het buiten je comfortzone gaan? Heb je last van zwak makende patronen? Ben je gevoeliger dan de meeste andere mensen en weet je niet goed hoe je daarmee om moet gaan? Voel je je depressief? Heb je een burn-out of een bore-out? 

Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze punten aan de slag te gaan.
Ik ga je samen op zoek waar je graag wilt groeien en eventueel de knelpunten zitten. Je mag altijd eerst vrijblijvend bellen, je kunt vragen stellen of vertellen waar je graag hulp bij wilt. Dit gesprek is gratis en verplicht je tot niets. Maar je een eerste afspraak, dan gaan we eerst rustig kennismaken. Uit een grote map trek ik dan af en toe een plaat tevoorschijn en daar vertel ik wat over waar je veel aan kunt hebben. Ik laat je korte filmpjes zien of geef je en linkje mee zodat je thuis rustig kunt kijken. Ik maak alles visueel en dat is gemakkelijk om te onthouden omdat je er dan je eigen woorden aan kunt geven. Er wordt niet alleen gepraat. Er is ruimte voor creativiteit, tekenen, schrijven, een spelletje en zo meer. Niks moet. Ik lever maatwerk en vind altijd wel iets wat past, ongeacht hoe oud je bent. We gaan samen kijken waar je nu staat, waar je heen wilt, wat je nodig hebt om daar te komen en naar wat je nu nog tegenhoudt. De eerste stap hierbij is altijd bewustwording. Waar je je niet van bewust bent is namelijk lastig te veranderen.

We kijken naar wat waar niet goed gaat en wat ik doen om je daarbij te helpen. Daarnaast kijken we naar je zelfbeeld, aanwezige zwak makende overtuigingen en veranderen die in sterk makende overtuigingen. We kijken naar de behoeften die schuil gaan achter je gedrag en je krijgt tools om negatief of schadelijk gedrag in te ruilen voor neutraal of positief gedrag zonder dat je te kort schiet in je behoeften. Ook is er een stuk emotieregulatie waarmee gewerkt kan worden. De relatie tussen denken doen en voelen zijn onlosmakelijk verbonden en de drie basispijlers waar ik mee werk. Eventueel aanwezige machteloosheid wordt veranderd in keuze en er valt veel meer te kiezen in denken doen en voelen dan je je nu wellicht realiseert!

Voor maatwerk BEL NU 0642848260

Wil je liever een online training voor volwassenen?

Bel dan voor de mogelijkheden 06428482

INHOUD 4 daagse training SMARTIES voor volwassenen

Deze training is speciaal ontwikkeld voor hoogbegaafde volwassenen.

Dagdeel 1

Tijdens dit dagdeel leer je dat hoogbegaafdheid bestaat uit meer dan alleen een hoog IQ. Je leert je talenten ontdekken en de valkuilen die daarmee samen gaan. In dit dagdeel gaan we een kijkje nemen in de spiraal van hoe denken doen en voelen met elkaar verweven is. Je leert wat STAAT is en hoe dit je gedrag, je denken en je lichaam beïnvloed. In dit dagdeel wordt duidelijk dat een hoog IQ geen garantie is voor geweldige resultaten en waarom. Tevens krijg je inzicht wat je waar kunt veranderen om de gewenste resultaten te behalen. Waar zitten de openingen om iets te veranderen als dingen niet zo lopen als gehoopt of verwacht?

Dagdeel 2

Tijdens dit dagdeel staan overtuigingen en de basisbehoeftes achter het gedag centraal. We kijken naar verschillende vormen van behoeften, hoe we ze vervullen en welke patronen hierin zijn ontstaan. Door middel van eenvoudige posters wordt hier een beeld aan gegeven. We gaan gedrag door een nieuwe bril bekijken waardoor we nieuwe mogelijkheden gaan zien om dit gedrag bij te sturen waar gewenst. Door deze behoeftes te leren kennen zul je instaat zijn negatieve patronen te herkennen en te doorbreken. Je leert de regie terug te nemen over je denken en doen.

Dagdeel 3

Tijdens dit dagdeel kijken we naar de frustratietolerantie en bijbehorend gedrag. Wat is het venster van tolerantie? Wat gebeurt er als je hier buiten komt? Hoe reageren mensen als ze hier buiten komen? Wat zijn de gevolgen van lang buiten dit venster zijn? Waar zitten de gevaren? Welke defensie-strategieën worden zichtbaar als je buiten dit venster komt? Welke strategieën heb jij? Werken deze allen korte termijn of ook lange termijn? Hoe kan je terug in je venster komen? Hoe kan je jouw venster vergroten?

Dagdeel 4

Tijdens dit dagdeel kijken we naar gevoelens en emotieregulatie. Wat zit er achter de gevoelde emotie, en hoe is dit aan de achterliggende behoeftes te koppelen uit de kennis van dag 1? Wat zijn de verborgen boodschappen van emoties (zowel positief als negatief )? Wat zijn de actie-signalen van deze emoties? Hoe en hoe snel kan je van emotie wisselen? Wat is de connectie met STAAT. Behoeftes en overtuigen? Tot slot komt alles samen. De invloed en de vele vormen van focus en betekenis wordt in deze les extra benadrukt.

Voor meer informatie neem contact op of BEL NU 0642848260

Ervaren en deskundig

Ik ben meervoudig ervaringsdeskundige op het gebied van hoogbegaafdheid omdat ik zelf hoogbegaafd en hoogsensitief ben, en twee hoogbegaafde hoogsensitieve kinderen heb. Ik weet waar je tegenaan loopt als hoogbegaafde en waar de knelpunten kunnen zitten. Naast mijn ervaring uit de praktijk heb ik diverse diploma’s waaronder de GOTB (gevorderd talentbegeleider) Novilo. Deze kennis heb ik aangevuld met diverse trainingen zoals trauma en hechting. Hiernaast ben ik gecertificeerd master NLP. 2023 heb ik mijn practitioner Somatic Experiencing behaald, een lichaamsgerichte benadering rondom trauma.

Contact

Kind Met Zelfvertrouwen – 0642848260

Kvk: 50204297